Prologic Webáruház -
A halak védelme másképp

A vízparton sokszor találkoztam olyan esettel, amikor a horgász nem megfelelően választotta meg a végszerelékét az adott vízterületre. Ha erre nem figyelünk oda kellőképpen, és elszakad a főzsinórunk, akkor ez a megakasztott hal elpusztulásához vezethet. Ebben a rövidke írásban szeretnék ezzel kapcsolatban egy pici segítséget nyújtani.

A legnagyobb fejtörést mindig az akadós (hínáros, tökleveles, bokorsoros) vizek okozzák. Sok  úgynevezett „elhagyós” szerelékről hallottunk már, amelyeknél a súly az akasztást követően elmarad az akadóban, és folytathatjuk a már megakasztott hal fárasztását.
De mi a helyzet, ha úgynevezett Lead Core (ólombetétes) zsinórt szeretnénk használni? Az ólombetétes zsinórok manapság egyre nagyobb figyelmet kapnak a végszerelékek összeállításában. Mivel ezek a zsinórok elég nagy szakítószilárdsággal rendelkeznek, így általában a kagylópadok, éles kövek sem tudnak nagy kárt tenni bennük.
Ami számunkra előny, az a hal számára nem biztos, hogy az. Ha egy erősen akadós tavon a hal a szereléket nem képes „elhagyni” a főzsinór elszakadása után, akkor ez belegabalyodhat az akadóba, és a hal „felakasztja” magát, ami a zsákmányuk elhullásához vezethet.
A Prologic cég a végszerelék kínálatát találóan Last Meter, azaz az utolsó méternek nevezte el, hiszen mondhatjuk, hogy ez az egy méter a legfontosabb.
Biztos sokan voltunk olyan helyzetben, amikor nem evett a hal. Ilyenkor néha elbizonytalanodik az ember, mi lehet a baj. Ebbe a „gödörbe” sajnos én is beleestem néhányszor.
Ekkor jutottam el arra az elhatározásra, hogy csakis jó minőségű termékeket fogok használni, amikor az én utolsó egy méteremet összeállítom. Ennek eredményeképp használom előszeretettel a Total Safe ólom klipszet. Ez az ólom klipsz egy erős acél füllel rendelkezik, ahova az ólmot akasztjuk, és a klipsz tetején található gumi hüvellyel rögzítjük. Az acél fülnek köszönhetően, ólmunk nem esik le a legnagyobb erejű dobásnál sem, hiszen nem törik el a fül, mint műanyag társainál.
Első lépésként olyan ólombetétes zsinórt válasszunk, amely belseje üreges. Tehát nincsen benne se fém, vagy ólombetét (ilyen a supercharged soft core leader, vagy a phyton soft core). A tapasztalat   azt mutatja, hogy a klipsz igazán jól 3 unciánál nehezebb ólommal működik. Ez 85 grammnak felel meg.  
Nézzük, hogyan kell helyesen használni ezt a klipszet. Először az ólombetétes zsinór mindkét végére egy-egy fület kell készítenünk egy lead core tű segítségével.

 

zek után szedjük szét a klipszet három darabra, majd az ólombetétes zsinór egyik végét hurkoljuk rá a fém fülre. Ezt követően rakjuk össze újra a klipszet, és a szabad zsinórvéget fűzzük át a klipsz oldalán található kis nyíláson.

Ha ezzel is megvagyunk, az előkénk forgóját fűzzük rá a zsinórra.

Ez lehet gyors csatlakozó, vagy egy sima forgó, de 8-as méretű legyen, mert különben nem fog helyesen működni. Ekkor ismét a fűzőtűt hívjuk segítségül, és a gumikupak felől átdugva a klipsz testén, húzzuk át a szabad zsinórvéget a tű segítségével.

A zsinórt megfeszítve becsúszik a forgó a helyére, és megfeszül a klipszben

 

 Itt lesz szerepe a 8-as méretű forgónak, mert ez pont az a méret, amely akasztásnál a helyén marad, de utána könnyen ki tud csúszni a klipszből. Itt fontos megemlíteni, hogy a lead core főzsinór felőli végére ne kössünk forgót, mert az meggátolja az ólombetétes zsinór kicsúszását a klipszből. A horog akadását követően a fix szerelék szabadon futóvá válik

És mi történik, ha elszakad a főzsinórunk? A zsinórunk átfut a klipsz testén, elhagyva az ólmot, az ólombetétes zsinórt, a klipszet, tehát a komplett szereléket. Halunk szájában csak az előke marad, amit könnyen el tud hagyni, mert a horog egy idő után -mivel nincsen rajta súly-, kilökődik a hal szájából.

Ennek a szereléknek van még egy nagy előnye. Ha nagy távolságban horgászunk, előfordulhat, hogy egy kistestű hal (pl. keszeg) felveszi horgunkat, de a nagy súlynak köszönhetően nem tudja megmozdítani az ólmot. Ezáltal nem jelzi kapásjelzőnk a kapást, és így akár egy teljes napot el tud tölteni horgunkon egy „nem kívánatos” hal anélkül, hogy észrevennénk. Ennek a szereléknek itt láthatjuk igazán nagy hasznát.
Mivel ez egy félfix szerelék, ezért az önakadást követően a forgó könnyedén kicsúszik a klipszből. Tehát a halnak nem kell megmozdítani a nehéz ólmot, hanem elég csak a zsinórt meghúznia, máris jelez a kapásjelzőnk.
Ez saját véleményem szerint egy kiváló és sokoldalú termék, melynek segítségével a halvédelem egy új formáját tapasztalhatjuk meg.

 

Üdv: Sámik Gyula

Képgaléria
  • További képek megtekintése...

PROLOGIC horgász webáruház • 1097 Budapest, Soroksári út 132. • Tel.: +36 (70) 429-9236 • E-mail: info@prologicfishing.hu • Lanitex Kft. adatkezelés nyílvántartási száma: NAIH-77591/2014.